Peter Lindbergh fashion photographer

Peter Lindbergh 

Vandaag herdenken we Peter Lindbergh (+03/09/2019). 

Meer dan duizend kilometer reden we voor zijn huidige expo “Devenir” in Montpellier, met een niet toevallige gekozen tussenstop in Chalon-sur-Saone (geboortestad van Niepce, je weet wel van de allereerst bewaarde foto in de geschiedenis).

Peter Lindbergh is natuurlijk een begrip in de (mode)fotografie. Hij werkte voor internationale tijdschriften als o.a. Vogue, Harper’s Bazaar, Vanity Fair, Stern, Elle, Numero … met grote namen zoals o.a. Linda Evangelista, Naomi Campbell, Cindy Crawford en had een grote voorliefde voor zwart-wit-fotografie. Hij fotografeerde maar liefst - en als enige - drie keer voor de beroemde Pirelli-kalender. 

In het tekstgedeelte van zijn boek “Images of Women II” schreef Lindbergh: Als fotografen verantwoordelijk zijn voor het creëren of weerspiegelen van een beeld van vrouwen in de samenleving...dan, moet ik zeggen, is er maar één manier voor de toekomst, en dit is om vrouwen te definiëren als sterk en onafhankelijk. Dit zou tegenwoordig de verantwoordelijkheid van fotografen moeten zijn: vrouwen, en uiteindelijk iedereen, bevrijden van de terreur van jeugd en perfectie.